Gearresteerd? Dit moet je weten!

Gearresteerd? Dit moet je weten!

Informatie voor  wie op 7 mei opgepakt wordt bij de anti-Pegida-acties.

Er is kans dat je opgepakt wordt. Protesteren en je afschuw van racisme en fascisme schuwen is niet verboden. Maar de politie kan je de opdracht geven om weg te gaan. Weigering daarvan kunnen ze als overtreding aanmerken, waarvoor ze je mee kunnen nemen en enige tijd vast houden. De politie kan je ook vertellen dat je bijvoorbeeld op moet houden om hard door Pegida’s toespraken heen te fluiten. Ook daar kunnen ze aanleiding in vinden om je mee te nemen, indien je vrolijk doorfluit. Dit soort zaken zijn overtredingen, in juridische termen. Ze kunnen je er dus voor aanhouden. Meestal ben je dan dezelfde dag weer vrij.

De politie kan jou ook proberen de schuld te geven van zwaardere dingen als openbare geweldpleging. Dat laatste is geen overtreding maar een misdrijf, en daarvoor mogen ze je volgens de wet langer vasthouden. Dat je ‘het niet hebt gedaan’ is geen garantie dat je niet wordt opgepakt. Daarom, voor degenen die echt dichtbij Pegida willen komen (wat de politie waarschijnlijk niet zal toestaan) én voor degenen die met alle eventualiteiten rekening willen houden, wat meer informatie. Laat je hier niet door afschrikken: hopelijk heb je het zelf niet nodig op 7 mei. Maar hoe beter we ons geïnformeerd hebben, hoe sterker we staan. Neem de tijd, en lees onderstaande tekst even rustig door.

Van te voren:

Er is een arrestantengroep (AG) om mensen in het geval van arrestatie bij te kunnen staan. De arrestantengroep staat paraat op het nummer : 0622312330 telefonisch bereikbaar vanaf zaterdag 6 mei. Bel de AG als je gearresteerd bent, dan gaan wij voor je aan de slag EN neem contact op als je weer vrij bent! Wil je al eerder contact mail dan agtilburg@riseup.net
De advocaat waar je naar kunt vragen is: Milan van Hulst van Sticht Advocatuur Utrecht

Bereid zoveel mogelijk zaken zelf van te voren voor; zoals dat je voldoende medicatie bij je hebt, dat huisdieren verzorgd worden etc. Laat het bij voorkeur wel aan de arrestantengroep weten via agtilburg@riseup.net

Schrijf de naam van je eigen advocaat en het nummer van de arrestantengroep ergens op je lichaam met een marker.

Als je bent aangehouden: wat mogen zij, wat zijn jouw rechten
Niet schrikken van alle zaken die je hieronder leest. Dit zijn allemaal mogelijkheden om je voorbereid op pad te sturen en het is zeker niet in alle gevallen zo dat de politie je langer dan een paar uur vasthoudt als je gewoon bij de demonstratie was of alleen niet direct bent weggegaan toen de politie dat vroeg.

1. Je hebt het recht om je naam NIET te noemen, wat de politie ook zegt. Ook na de invoering van de ID-plicht heb je nog het recht om anoniem te blijven; dit heeft voordelen (straf ontlopen en ze kunnen geen netwerken in kaart brengen) maar ook nadelen (ze kunnen je langer vasthouden).
2. VERKLAAR NOOIT IETS OVER JEZELF OF OVER ANDEREN!! Ze zitten niet met je te praten voor een goed gesprek tussen gelijkwaardige mensen, maar om informatie te ontfutselen over jou en over anderen. Hoe meer je vertelt, hoe groter de kans op veroordeling en straf. Vraag waarom je gearresteerd bent, vraag om je advocaat en zeg verder niets.
3. De politie is verplicht je te vertellen waarvoor je bent gearresteerd.
4. Je hebt het recht om je eigen advocaat te zien (Milan van Hulst), maar daar moet je wel zelf om vragen! Vraag je advocaat altijd om zijn kaartje!! Voordat de politie je gaat verhoren moet je in de gelegenheid worden gesteld met je advocaat te spreken. Vanaf het moment dat je om je advocaat hebt gevraagd en deze is ingelicht, moet hij of zij 2 uur de tijd krijgen je te komen bezoeken. Accepteer geen piketadvocaat of smoesjes van de politie dat ze dit niet kunnen regelen of dat het je geld gaat kosten. Ook als ze je ondanks alles een piketadvocaat in de maag splitsen, vraag die advocaat dan om je eigen advocaat en vertel de piketadvocaat niets. In het geval je vervolgens in verzekering wordt gesteld kan je weer met je advocaat spreken. Je moet dan opnieuw om je eigen advocaat vragen. Doe je dit niet, dan krijg je alsnog een piketadvocaat toegewezen. Je advocaat mag mee naar het verhoor. Overleg met je advocaat in hoeverre je dit nuttig vindt.
5. Als je gearresteerd bent kan de politie je voor een overtreding of een misdrijf 9 uur vasthouden, je fouilleren en al je persoonlijke spullen afnemen. Als je je naam niet noemt, je ID-kaart niet bij je hebt of niet wil tonen kan de politie je nog 6 uur extra vasthouden voor onderzoek naar je identiteit. De politie is dan gerechtigd om foto’s en vingerafdrukken te nemen (NB: de tijd tussen 12 uur `s nachts en 9 uur `s ochtend telt niet mee). Ze zullen je dus maximaal 9+6+9 = 24 uur vasthouden. Dit telt vanaf het moment dat je ingeboekt bent op het bureau, dus niet wanneer je bent gearresteerd. Ze zullen je misschien andere dingen vertellen, dus laat je niet intimideren.
6. Na de maximaal 24 uur uit punt 4 kan justitie besluiten je vrij te laten. Ze kan je bij zwaardere aanklachten ook langer vasthouden. Dit heet ‘in verzekering stellen’. Dat duurt maximaal 3 dagen en 18 uur. Soms vraagt de officier van justitie echter om verlenging van de inverzekeringstelling. Als dat verzoek wordt ingewilligd komen er maximaal 3 dagen bovenop deze periode.
7. Willen ze je nog langer vast houden – in bewaring stellen, heet het dan – dan moet je binnen deze drie dagen en 18 uur voor een onderzoeksrechter worden gebracht. Anders moet je worden vrijgelaten. De inbewaringstelling, voorarrest, kan een aantal keren verlengd worden. Je advocaat kan je hier verder over inlichten.
8. Als je vrijgelaten wordt, neem dan contact op met de arrestantengroep. Zij willen weten hoeveel mensen er zijn opgepakt en willen ook graag weten wanneer je weer vrij gelaten bent. Ze kunnen je onder andere adviseren over wat te doen met een eventuele dagvaarding. Als je spullen teruggeven, vraagt de politie je om te tekenen hiervoor. Je hoeft nergens voor te tekenen.
Nog wat algemene punten:

– De advocaat verzoekt om hem alleen te vragen als je onzeker bent over wat te doen. Het algemene advies is om niets te verklaren, niets te ondertekenen en eventuele juridische zaken later af te handelen.
– Je hebt recht op vegetarisch/veganistisch eten en wanneer nodig medische hulp. Eis dit. De politie zal hier namelijk erg moeilijk over kunnen doen, vooral als je anoniem blijft. Wees solidair en ondersteun elkaar in het eisen van dit soort dingen. Samen sta je sterk!
– Vrouwen mogen alleen door vrouwelijke agenten worden gefouilleerd, mannen alleen door mannen.
– Je hebt recht op een tolk bij het verhoor.
– De politie kan het niet zo nauw met de regels nemen,en zal je verblijf heel onaangenaam kunnen maken.
– Hou je taai en realiseer je dat mensen bezig zijn je vrij te krijgen.