Pegida in Tilburg? Stop die haat en zeg nee!

Pegida is van plan om op 7 mei in Tilburg te komen demonstreren. Antifascisten roepen op om daartegen stelling te nemen, een tegengeluid te laten horen, te protesteren en tegen Pegida in actie te komen, in de dagen voorafgaand aan de Pegida-actie en op de dag zelf.

Wat is er mis met Pegida?

Pegida presenteert zich als groepering die zich zorgen maakt over ‘de islam’. Media doen mee aan deze onschuldige beeldvorming en noemen de groep ‘anti-islamitisch’. Maar het gaat Pegida niet om ‘de islam’. Het gaat ze om moslims als bevolkingsgroep. Pegida is een groepering die stemming maakt en haat verspreidt: tegen moslims, tegen migranten en tegen vluchtelingen. Dat blijkt ook uit de thema’s van hun actie in Tilburg zoals die wordt weergegeven in bijvoorbeeld het Brabants Dagblad.(1) Ze richten zich ‘tegen de komst van een nieuwe moskee’. Daaruit, en uit hun leus ‘Stop islamisering’, blijkt hun afkeer van moslims. Ze richten zich ook ‘tegen het verrotte asielbeleid’. Daaruit blijkt hun afkeer van de komst van mensen van niet-Nederlandse afkomst, hun afkeer van vluchtelingen.

Racisme en xenofobie typeren de groeping die dan ook als extreem-rechts gezien kan worden. Het is geen toeval dat op eerdere Pegida-acties allerlei figuren uit extreem-rechtse kringen mee proberen te doen.(2) Het is ook geen toeval dat bij zulke Pegida-acties de agressie en de haat er afdruipt. Het is stuitend dat gemeentebestuur na gemeentebestuur dit soort acties faciliteert en beschermt, bijvoorbeeld door politie los te laten op mensen die, uit afkeer van racisme en haat, tegen Pegida actie proberen te voeren. We zullen het, als tegenstanders van haatpolitiek, van racisme en fascisme, dus weer eens zelf mogen opkappen en in actie dienen te komen.

Zulke actie is van groot belang. Ook al is Pegida een marginale groep, tegengeluid blijft nodig. Als we Pegida en soortgelijke groeperingen met fascistische inslag niet dwarsbomen, zullen ze steeds meer voet aan de grond krijgen, hun boodschap van haat verder verspreiden en die boodschap omzetten in daden van fysiek geweld, tegen vluchtelingen, tegen migranten, tegen bijvoorbeeld moskeeën en tegen iedereen die actie probeert te voeren tegen racisme en fascisme. We kunnen niet afwachten tot het zover is. We dienen nu het gevaar te keren.

Strijd tegen fascistenclubs, hoe klein ook, is extra belangrijk na de Tweede Kamer-verkiezingen, waarbij de extreem-rechtse PVV van Wilders vijf zetels erbij won en het FVD van Baudet en Hiddema ook nog eens twee zetels gewonnen heeft. Samen hebben fascistische groeperingen in Nederland dus twintig zetels in de Tweede Kamer. Het gevaar blijkt ook internationaal. Racistische, fascistische en discriminerende partijen en groeperingen winnen aan invloed. Voorbeelden zijn het Front National (FN) in Frankrijk, de Alternatieven fur Deutschland (AFD) in Duitsland en de FPO in Oostenrijk, maar ook de Alt Right en aanverwante fascistengroepen in de Verenigde Staten die in het kielzog van Trump steeds gevaarlijker en agressiever worden.

De situatie is urgent. Fascistische en aanverwante groepen, waaronder dus Pegida, dienen daarom met de kracht van protest en verzet teruggedrongen te worden. Daarom: neem stelling tegen de komst van Pegida naar Tilburg. Laat zien waar je staat, laat je horen, maak je zorg en verontwaardiging voelbaar. Er is in tussen al een oproep om symbolisch na afloop lichtjes op te steken tegen angst en de haat die Pegida helpt verspreiden.(3) Prima. Maar er kan meer gebeuren. Hang posters op, verspreid langs andere kanalen een tegengeluid, overstem hun boodschap van haat met boegeroep of fluitconcert, zet ze de voet dwars – in de aanloop naar 7 mei en in de mate waarin dat mogelijk is ook op de dag zelf.

Praktisch:

Pegida wil om 14.00 uur op de Heuvel in Tilburg bijeenkomen voor hun actie. Komende tijd zal meer bekend worden over de vorm die protesten zullen aannemen. Maar ga daar vooral niet op wachten, vind medestanders, denk na en neem initiatief! Wordt vervolgd.. Hou https://afanoordbrabant.noblogs.org/ in de gaten, en ook de Facebook-pagina’s https://www.facebook.com/AFATilburg/ en https://www.facebook.com/AFAEindhoven/

AFA Noord-Brabant, waarin samenwerken: AFA Tilburg en AFA Eindhoven

 

Noten:

1 Rebecca van de Kar, “Pegida komt naar Tilburg voor demonstratie tegen nieuwe moskee en ‘verrot asielbeleid’“, Brabants Dagblad, 18 april 2017, http://www.bd.nl/tilburg-e-o/pegida-komt-naar-tilburg-voor-demonstratie-tegen-nieuwe-moskee-en-verrot-asielbeleid~a8e0ac56/

2 Zie bijvoorbeeld “Pegida: een eerste test” op Kafka.nl, http://kafka.nl/pegida-nederland-een-eerste-test/ over de eerste Pegida-actie in Nederland, in Utrecht, oktober 2015.

3 Samen sterk tegen haat, 17.00 uur, Heuvel, Tilburg, zie https://www.facebook.com/events/273891183068605/

Comments are closed.