Tijdlijn ‘Zeg NEE tegen Pegida in Tilburg’, 7 mei

Tijdlijn en redenen voor arrestaties

Een overzicht van het verloop van de protesten tegen Pegida in Tilburg op 7 mei, en van de repressie daartegen.

12;30 Verzameld op het Stadhuisplein

Vanaf 12:50 zijn mensen gevraagd om hun ID en op de foto gezet zoveel mogelijk.

13:03 Iedereen gevorderd om het plein te verlaten. Ze moeten verplaatsen naar het NS-plein, ver weg van Pegida. De groep krijgt de kans hierover te overleggen.

13:08 De groep heeft besloten te ontbinden en in kleinere groepjes naar de Oude Markt te gaan om daar weer te verzamelen. 2 mensen zouden achterblijven om mensen die later komen op te vangen en door te sturen. De politie was het met dit alles eens – ze wisten niet van de Oude Markt.

13:30 2 arrestaties op de Oude Markt. Twee kameraden zaten op een bankje een appel te eten toen zonder reden hun identiteit werd gevorderd. Beiden hadden dit niet bij zich waarna ze zijn opgepakt.

13:35 Iedereen die op de Oude Markt was is omsingeld door politie.

13:45 Twee kameraden zijn opgepakt. Weten niet waarom, misschien openbare ordeverstoring omdat ze aan het zingen waren.

14:00 start Pegida op Willemsplein. Politie was erg vriendelijk jegens hun; agenten schudden handen van Pegida-leden en sommigen werden zelfs begroet met kussen op de wang. Pegida is met ongeveer 25 mensen.

14:05 Een kameraad opgepakt bij de Schouwburg. Er was niets aan de hand, onduidelijk waarom opgepakt.

14:16 Twee kameraden opgepakt onduidelijk waarom.

14:30 Pegida gaat lopen,ze lopen van Willemsplein naar de Oude Markt via de Stationsstraat naar de Poststraat naar de Heuvelring en de Heuvel om daarna terug te keren op het Willemsplein. Edwin Wagensveld heeft een emmertje waar AFA op staat om “mensen op straat schoon te wassen”, misschien is Edwin toch wel fan van Antifa, want Antifa wil ook de straten schoonwassen van fascisten.

In de Korte Schijfstraat roep Antifa “Geen Fascisten in onze straat”
In de stationsstraat krijgt Antifa steun van lokale jongeren. Er worden leuzen heen en weer geroepen tussen Antifa en Pegida.

14:40 kameraad met hond opgepakt terwijl die zich nergens mee bemoeide. Hond is ook meegenomen.

Pegida loopt door de poststraat waar bewoners roepen “gatverdamme, die Nederlandse vlaggen”.

14:47 Eerste belletje vanuit de gevangenis van een van de eerst opgepakte kameraden.

Pegida loopt de Heuvelring op. Groepje buurtbewoners langs de kant roept “Schaam je rot Pegida”.

15:00 Kameraad opgepakt. Uiteindelijk bleek voor artikel 7 hoewel politie zelf ook niet precies wist wat dit was zo bleek in de celt.
15;08 Pegida loopt richting de Paleisring.

15;10 Kameraad opgepakt. Onduidelijk voor wat.
15:13 Kameraad opgepakt. De politie vond het niet eens nodig om zijn tas mee te nemen, die hebben ze op het plein neer gegooid. Is door andere kameraden meegenomen.

15:19 Kameraad opgepakt bij het stadhuis omdat deze aan het filmen was hoe iemand anders werd gearresteerd. Uiteindelijk opgepakt voor artikel 7 (verstoring van de openbare orde).

15:19 Kameraad opgepakt bij het stadhuis.

15:22 Kameraad opgepakt voor belediging van ambtenaar in functie.

Rond een uur of 5 zijn mensen van Antifa richting het cellencomplex gegaan. De politieagent die de advocaat had gesproken wilde eerst de locatie niet geven “omdat ze toch zo vrij komen, dat heeft geen zin”. Na aandringen bij de advocaat heeft deze toch het adres opgevraagd. Alle kameraden werden vastgehouden op de Ringbaanwest 232 in Tilburg. Kameraden hebben iedereen daar opgewacht met semi-warm eten. Om 19:58 zijn de eerste personen vrij gekomen. Vanaf dat moment kwam er elke paar minuten iemand vrij die werd ontvangen door een steeds grotere groep antifascisten.

De advocaat heeft van de agenten begrepen dat zij 12 mensen voor kleine overtredingen hebben opgepakt en 2 voor strafrechtelijke misdrijven. Van de arrestanten hebben we begrepen dat de meeste mensen een boete nagestuurd zullen krijgen.

Om 21:45 was iedereen weer op vrije voeten.

Comments are closed.